Over het belang van je veilig voelen

We weten het allemaal, rust en ontspanning dragen bij aan herstel. Als we ziek zijn, liggen we in bed en willen eigenlijk het liefst niemand om ons heen. Rust en ontspanning ervaren kunnen we pas als we ons veilig voelen, veilig in bed, veiligheid in onze leefsituatie.

We zijn als mens (en dier) steeds alert op onze veiligheid. Vaak onbewust. We lopen ergens omheen, bellen die ene persoon toch maar even niet. Of houden ons mond in een gespannen situatie, terwijl we eigenlijk iets willen zeggen. Gekleurd door onze ervaringen is een ieder van ons meer of minder alert.
Bij schrik, een ongeval of een andere heftige gebeurtenis krimpen we inéén. Letterlijk, want ons bindweefsel trekt samen als krimpfolie om ons letterlijk bij elkaar te houden. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij een botbreuk, als we gewond zijn en bloeden en ook bij emotionele gebeurtenissen. Bij voldoende rust is er herstel mogelijk. Kunnen we de rust niet vinden, mist het gevoel van veiligheid om het werk echt even te staken, uit angst voor consequenties voor je inkomen, dan is herstel lastig.

Als het gevoel van onveiligheid te lang duurt en ons bindweefsel lang bijeen gekrompen blijft, kunnen we niet goed herstellen. Er ontstaan klachten. Onze energie(stroom) wordt minder, we krijgen pijn, worden moe en raken op de lange duur ook psychisch uit balans. Onveiligheid bestaat in veel vormen: van te druk, stress, verlies van een dierbare, gedoe met je werkgever of een zakelijk slecht jaar tot traumatische gebeurtenissen welke een diep spoor achterlaten.
Een gevoel van onveiligheid raakt ons herstelvermogen en als we dieper kijken, beïnvloedt het ons gevoel van bestaansrecht.
De signalen die ons lichaam geeft zijn nuttig, het maakt ons er op attent dat we aandacht moeten besteden aan de situatie. We kunnen doorgaan, een tandje bijzetten en met creativiteit en goede agenda planning het best lang volhouden. Tot de rek eruit is. Of we kunnen eerder besluiten dat het zo niet langer kan en op zoek gaan naar datgene wat ons weer een veilig gevoel geeft en we kunnen ontspannen. En dat is, tegenstrijdig genoeg, soms best eng! Want verandering is moeilijk, nodig, maar niet onmogelijk. Je kunt het zelf doen, je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Vanuit wat ik heb geleerd binnen het vakgebied TotalBodyReflex, help ik mensen te ontspannen tot op een diepere laag (blauwdruk), zodat het lichaam en de geest weer kan gaan doen wat het behoort te doen vanuit het unieke ‘zijn’ van de persoon. Het bindweefsel (de “krimpfolie”) in het lichaam, help ik ontspannen en weer uitvouwen, zodat herstel kan plaatsvinden, lichamelijk en emotioneel. Het zelfbeschermend vermogen maakt plaats voor zelfherstellend vermogen. Het mag weer stromen in het lichaam, zodat we ons weer kunnen overgeven aan de stroom van het leven.

Voel je dat het blokkeert in je lijf? Of houd je krampachtig vast aan iets waarvan je weet dat je het los mag laten en verder gaan? Neem dan contact op voor een afspraak, dan gaan we samen kijken naar een oplossing voor jou!